Nieuws

Het zwembadwater in topconditie houden

Door:

Warm weer, onweer en intensief gebruik zijn een aantal parameters die de balans van het water sterk kunnen verstoren. Vooral de eerste twee zorgen ervoor dat de ontwikkeling van bacteriën en algen in rap tempo stijgen, en dat is juist wat we willen voorkomen.

Welke stappen moet ik ondernemen om troebel water tegen te gaan?

Stap 1. Meet de pH-waarde van uw zwembadwater. De aanbevolen pH-waarde dient zich tussen de 7,2 en 7,6 te bevinden. Liggen de waardes er buiten dan moeten deze eerst hersteld worden. Hiervoor kunnen pH verhogende of pH verlagende producten gebruikt worden.

Stap 2. Het chloorgehalte bepalen. Chloor is noodzakelijk als ontsmettingsmiddel tegen de bacteriën en om algen te doden. Een normale chloorgehalte moet liggen tussen de 1 en 2 ppm/liter. Om het water spoedig te herstellen geeft u een chloorshock behandeling. Hiermee verhoogt u deze waarde naar 3 ppm/liter. Om gezondheidsklachten te vermijden is het van belang dat u na deze behandeling tijdelijk niet gaat zwemmen.

Stap 3. Anti-alg toevoegen. Na de chloorshock behandeling kunt u anti-alg aan het water toevoegen om nieuwe algenvorming te voorkomen. Voeg per duizend liter water 8 ml anti-alg toe aan het zwembadwater.

Automatische dosering van pH en chloor.

Met behulp van een doseerinstallatie kunnen chloor en pH automatisch geregeld worden. Toch blijft een bepaald niveau van manueel onderhoud noodzakelijk. Op die manier kan je problemen met zwembadwater snel oplossen en voorkomen. 

Een automatische dosering meet continue de actuele waardes van het chloor en de pH van het zwembadwater. De installatie zal indien nodig chloor of pH toevoegen aan het water. U hoeft dus niet dagelijks de waardes te controleren en aan te passen waardoor u veel tijd bespaard!

Het advies is om wekelijks manueel te gaan controleren op de waardes. Mocht u grote afwijkingen ontdekken kan u snel reageren en het probleem tijdig oplossen. 

De voordelen van een automatische dosering:

- Nauwkeurige en betrouwbare metingen.

- Stille peristaltische pompen, dus geen geluidsoverlast.

- Economische oplossing voor het meten en het constant houden van de chloor- en pH-waarde, dus minder kosten aan chloor en pH.

- Intelligente dosering op basis van de juiste pH-waarde, dus minder verbruik van chemische producten.

Ander nieuws